Krabičková dieta. Jak si vybrat tu
pravou?

0
133

Chcete zhubnout, ale nevíte, jak na to? Vyzkoušejte krabičkovou dietu. První výsledky uvidíte už za pár týdnů – a skoro bez práce…

Krabičkové diety v posledních letech zažívají obrovský boom. A není se čemu divit. Když totiž dojde na hubnutí nebo třeba „jen“ zdravý životní styl, má krabičkové stravování hned celou řadu výhod. 

  1. Ušetří vám čas

Jedním z největších kamenů úrazu, když dojde na zdravý životní styl, je právě čas. Příprava zdravého, nutričně vyváženého jídla – natož takového, které vám bude skutečně chutnat – ho zabere spoustu. Krabičková dieta je proto ideálním řešením pro všechny, kdo na vaření nemají čas nebo chuť. 

  1. Nemusíte počítat nutriční hodnoty

Základem zdravého hubnutí je mírný kalorický deficit. Nejde ovšem pouze o kalorie – zdravý jídelníček by měl dodržovat i správný poměr jednotlivých makroživin a obsahovat všechny vitamíny a minerály, které vaše tělo ke zdravému fungování potřebuje.

„Žijeme v dekondici či v podvýživě typu B, kdy sice máme dostatek kalorií, ale tělu chybí esenciální živiny, které potřebuje. A pokud v tom vyrůstáme od mala, nevšimneme si, že je něco špatně nebo že nám něco chybí,“ varuje konzultant pro personalizovanou výživu pražského Nutric Bistra Jakub Přibyl.

Vhodně sestavená krabičková dieta – tedy taková, na níž se podíleli zkušení výživoví poradci – tohle všechno řeší za vás. Už žádné počítání kalorií, makroživin ani mikronutrientů. Jediný úkol, který s krabičkovou dietou máte, je dobře a dostatečně se najíst.

  1. Naučí vás jíst správně

Klasické domácí diety často mají jediný základ: hladovění. Na první pohled to dává smysl, na úskalí podobného přístupu ale obvykle narazíte už po pár dnech. Hlad je totiž pouze začátek – přísné diety s sebou přinášejí i únavu, ztrátu chuti do života a v neposlední řadě i návaly vlčího hladu doprovázené nežádoucím jo-jo efektem.  

Krabičkové diety – respektive takové krabičkové diety, které respektují principy zdravého stravování – na to jdou jinak. Zdravé stravování (ať už to v krabičkách, nebo domácí) by totiž mělo být především dlouhodobě udržitelné.

„Právě udržitelnost stravovacího stylu je velmi důležitá pro to, aby člověk neměl tendence k odbíhání k jiným stravovacím stylům a nevhodným kombinacím jídel,“ upozorňuje nutriční poradkyně Eva Hanzalová z Nutric Bistra. 

Na co si dát pozor při výběru krabičkové diety?

Sečteno, podtrženo, krabičková dieta může znamenat skutečný rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem. Při jejím výběru ale buďte opatrní. Protože ne všechno, co se vozí v krabičkách, bude vašemu tělu prospívat. Jak se tedy v dnešní obrovské nabídce zorientovat? 

  1. Krabičky od nutričních poradců

Kvalitní jídelníček nejde připravit na koleni. Ty nejlepší firmy nabízející krabičkové stravování proto spolupracují s předními výživovými poradci, kteří se na sestavování krabičkového menu podílejí.

„Při tvorbě jídelníčků se zaměřuji zejména na vynechání nejčastějších alergenů, zohledňuji potravinové intolerance, zdravotní stav a léky. Jídelníčky sestavuji tak, aby došlo k pochopení metabolismu člověka a k tomu, že už nikdy nebudete potřebovat žádného výživového poradce,“ popisuje například Eva Hanzalová z Nutric Bistra. 

Firmy, které to se zdravím svých klientů myslí vážně, svým klientům nabízejí i konzultace nebo měření tělesných proporcí, podle kterých pak následně nastaví vhodnou stravu přímo pro konkrétního zákazníka. Protože co může sednout jednomu, nemusí vyhovovat druhému – a firmy, kterým nejde jen o zisk, to moc dobře vědí.

  1. Velikost porcí

Nenechte se krabičkovou dietou vyhladovět k smrti. Zdravý životní styl neznamená hladovění. Naopak – kvalitní krabičková dieta by vašemu tělu měla dopřát vše, co ke správnému potřebuje, což je, přepočteno na kalorie, u dospělého člověka průměrně kolem 1800 kcal denně. 

  1. Žádné průmyslově zpracované potraviny

Řada krabičkových diet si při sestavování jídelníčku „vypomáhá“ nejrůznějšími sušenkami, ochucenými jogurty, pečivem, těstovinami a dalšími potravinami plnými cukrů, aditiv nebo třeba bílé mouky.

Jakub Přibyl ale varuje: „Nezdravé, vysoce průmyslově zpracované potraviny se stávají smrtícím koktejlem a už je vcelku jedno, v jak malých dávkách si toho dopřáváte.“ 

Při výběru krabičkové diety proto vždy důkladně prozkoumejte, jak vypadá jídelníček, který daná firma nabízí.

  1. Kvalitní suroviny v nejvyšší kvalitě

U hubnutí nejde jen o makroživiny, ale i vitaminy, minerály… a v neposlední řadě také o to, odkud vaše jídlo pochází. Bude-li totiž plné pesticidů a hnojiv, tak sice možná zhubnete, svému tělu ale rozhodně neprospějete. Při výběru krabičkové diety si proto všímejte i původu surovin, ze kterých daná firma vaří, a dávejte přednost těm společnostem, které využívají farmářské nebo bio suroviny z lokálních zdrojů. 

Krabičky od Nutric Bistra

Hledáte tip konkrétní krabičkovou dietu? Jste-li z Prahy nebo z okolí, vyzkoušejte krabičky od Nutric Bistra. Nutric Bistro na trhu funguje už několik let a během té doby se z něj stala jedna z nejoblíbenějších firem pro všechny, kdo se za pomoci krabičkového stravování snaží zhubnout nebo třeba „jen“ cítit lépe.

K jídlu totiž v Nutric Bistru přistupuje poctivě. Jídelníček tu sestavují přímo zkušení nutriční poradci, pro které je zdraví zákazníků na prvním místě. „Ke všem klientům přistupujeme individuálně, protože jen tak je pravděpodobnost úspěchu při dosahování optimálního zdraví a váhy nejvyšší,“ popisuje nutriční poradkyně Eva Hanzalová.

„Důraz klademe především na kvalitu a ‚technologický příběh‘ potravin, včetně kontextu k našim individuálním genetickým dispozicím,“ dodává její kolega z Nutric Bistra Jakub Přibyl.

Low carb, nebo paleo?

Nutric Bistro dnes nabízí hned několik stravovacích programů: Lowcarb pro všechny, kdo chtějí zdravě zhubnout nebo se zbavit civilizačních chorob, Fit pro sportovce a Klasik pro ty, kdo se ve výběru potravin nechtějí příliš omezovat, to vše v podobě tří nutričně bohatých jídel denně: snídaně, obědu a zdravé večeře

Kromě toho Nutric Bistro nabízí i oblíbený program Paleo. Ten se inspiruje přirozenou stravou našich předků, a je proto postaven na kvalitních lokálních, a především sezonních potravinách. Místo lednových rajčat bez chuti a barvy proto čekejte poctivý sezónní jídelníček, který se skutečně mění s ročním obdobím. 

Všechna jídla se navíc řídí jednoduchým, ale super účinným pravidlem: žádné průmyslově zpracované potraviny, ale poctivé, bio nebo farmářské suroviny. „Když se podíváte na typický český nutriční profil, je tam toho dobrého opravdu pomálu. Je postavený dominantně na energii z cukru a škrobu, bílé mouce, rohlících, těstovinách, knedlících, naopak chybí kvalitní a pestré zdroje bílkovin a esenciálních tuků. Tyto prázdné kalorie tělo nepotřebuje, musí je složitě ‚uklízet‘ a následky pak vidíme na stoupajícím výskytu nejrůznějších civilizačních onemocnění,“ vysvětluje nutriční poradce z Nutric Bistra Jakub Přibyl. 

Přístup Nutric Bistra ke stravování je na českém trhu v krabičkami ojedinělý, výsledky za něj ale mluví jasně.

„Naši zákazníci hubnou průměrně pět kilo měsíčně. Naše krabičky, sestavené výživovými poradci a založené na přirozených potravinách bez průmyslově zpracovaných potravin, jim navíc pomáhají bojovat s nejrůznějšími civilizačními chorobami,“ pochvaluje si zakladatel Nutric Bistra David Brhel.