„Teď musíš jíst za dva.“ Tak jestli něco opravdu neplatí v průběhu těhotenství, tak je to právě tato věta, která v mnoha případech vedla k nesmyslnému nárůstu hmotnosti a k poporodní obezitě. Těhotná žena se musí stravovat zdravě a pestře, jídelníček by měl kopírovat doporučovanou potravinovou pyramidu.
Samozřejmě je potřeba doplňovat dostatek vitamínů a minerálů ze sezónního ovoce a zeleniny, které mají také vysoký obsah vlákniny a sníží riziko zácpy, což je častý zdravotní problém v těhotenství. Jaké potraviny nejsou v průběhu devíti měsíců požehnaného stavu vhodné?
Tyhle ryby ne!
S ohledem na zdravé stravování se doporučuje pravidelná konzumace ryb. Ryby a mořské plody jsou bezesporu zdravé, ale pro těhotné nejsou některé druhy vhodné. Zejména mořské ryby, které obsahují vyšší koncentraci rtuti nebo těžkých kovů, je třeba z jídelníčku vyřadit. Rtuť může vážně poškodit nervovou soustavu plodu, proto je nutné se zříci konzumace makrely, žraloka, mečouna nebo tuňáka. Nejsou vhodné ani syrové ryby a korýši, případně v dnešní době velmi oblíbené sushi.
Tatarák a grilované maso
Jakým dalším potravinám se musí těhotná vyhýbat? Rozhodně nejsou vhodná tepelně neupravená masa. Typický tatarák je pro gravidní ženu hrozbou, obdobně další druhy jídel s nedostatečnou tepelnou úpravou. Ohrozit těhotnou může i málo propečený plátek masa z grilu. Vzhledem k možnosti výskytu listerie je dobré se vyhnout též paštikám či masovým pomazánkám, u vnitřností, zejména jater, zase ohrožuje plod nadměrný obsah vitamínu A.
Tip: Zajímá vás, jaké další potraviny jsou vhodné i nevhodné v těhotenství? Čtěte zde.

Vajíčka a zrající sýry
Velmi vážnou hrozbou je pro těhotné salmonelóza, a byť chuť na vlašák nebo salát s majonézou může být obrovská, je lepší se těmto produktům vyhýbat. Ze stejného důvodu se nesmí konzumovat syrová vajíčka. Feta, camembert nebo niva? Ani tyto sýry nesmí figurovat na seznamu oblíbených potravin těhotných, vyřadit se musí rovněž produkty z nepasterovaného mléka. Omezit je třeba též solení, mezi pro těhotné nevhodné bylinky patří pak jalovec, šafrán, pelyněk, rozmarýn, petržel, kari, máta nebo skořice.