Recept na chutnou a zdravou veganskou pomazánku z červených fazolí a vlašských ořechů

0
460

Pokud vašemu mlsnému jazýčku vyhovují spíše pikantnější chutě, máme pro vás tip na perfektní veganskou pomazánku z fazolí. Můžete si ji namazat na chleba i do tortily nebo pity. Příprava je snadná a časově nenáročná – výsledek famózní. Potřebujete snad další důvod, proč si obohatit jídelníček o další zdravou položku?

Pokud jde o luštěniny, fazole jsou na prvním místě. Jejich nutriční hodnoty jsou skvělé (obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, kyseliny listové, železa, vitamínů skupiny B a další látky) a kalorická hodnota je nízká. Tyto vlastnosti z nich dělají jednu z nejvýživnějších potravin, a proto bychom si je měli dopřávat tak často, jak nám to apetit dovolí.

Co se týče „naší“ fazolové pomazánky, ve které kromě luštěnin dominují i vlašské ořechy, jde o variaci tradičního gruzínského jídla zvaného Lobio. Oproti němu však obsahuje více fazolí a méně ořechů a olivového oleje. Kromě toho jsou fazole více rozmačkané, aby se pomazánka dala lépe namazat na chleba.

Vynikající základ na sandwiche i do pity

Pokud se zrovna chystáte na piknik nebo oslavu, rozhodně se nemusíte za fazolovou pomazánku stydět. Pochutná si na ní téměř každý – vegan i nevegan. A když ji společně se spoustou zeleniny zabalíte do pity – anebo namažete na sandwich či francouzský chléb, úspěch je téměř zaručen. Chuťově je velmi kompatibilní se salátem, ředkvičkami a mini rajčaty.

Jaké ingredience budete potřebovat a jaký je postup přípravy?

Pikantní fazolová pomazánka s ořechy není náročná na suroviny. Budou vám stačit červené fazole (můžete použít konzervu i uvařené luštěniny), jeden stroužek česneku, hrst sekaných vlašských ořechů, zelená petrželka, čerstvá pažitka – a navrch koření v podobě čerstvě namletého pepře.

Propláchnuté fazole rozmixujte dohladka a postupně k nim přidejte vlašské ořechy, prolisovaný česnek a bylinky. Sůl a pepř přidejte podle chuti (řiďte se pravidlem „méně je více“) a podávejte až v momentě, kdy se pomazánka dostatečně odleží. Nechte si chutnat!