Ztupí se vám každý nůž po pár použitích? Možná jen máte špatné prkénko!

0
39

Ať už krájíte cokoliv, když máte tupý nůž, je to jako za trest. Pižlání každého kousku pečiva či zeleniny zabere plno času a nervů. Navíc při něm hrozí mnohem větší nebezpečí toho, že se říznete.

Řešením může být nákup nového, kvalitního kuchyňského nože. Když už za něj ale utratíte své těžce vydělané peníze, určitě nechcete, aby se po pár použitích opět opotřebil a ztupil. Znovu byste se totiž dostali do situace, ve které jste byli na začátku.

Jak ale zabránit tomu, aby se kuchyňské nože rychle opotřebily? 

Jistě pomůže pravidelné broušení, kromě toho je však třeba používat kvalitní krájecí desku. Některé povrchy totiž k tomu, že se kuchyňské nože tupí, výrazně přispívají. Jak najít tu správnou?

Nenechte se zlákat designovými materiály

V dnešní době se roztrhl pytel se skleněnými a keramickými prkénky. Ty sice na oko vypadají hezky a elegantně, ale z hlediska praktičnosti to není žádná sláva. Jde o poměrně tvrdé materiály a čepele kuchyňských nožů se na nich tupí velmi snadno.

Ostří navíc při přejíždění vydává zvuk, který mnohým z nás způsobuje husí kůži po celém těle. Dají se však mýt v myčce a nenasávají pachy, což mnozí považují na ohromnou výhodu.

Nože mají poměrně rády plastová prkénka, která jejich čepele nijak nepoškozují. Toto řešení má ale opět své mouchy. Plast totiž není příliš odolný, a tak se v něm tvoří rýhy, které jsou hotovým rájem pro bakterie.

S pokládáním horkých hrnců na prkénko se u plastového řešení můžete také rozloučit – pokud ho tedy nechcete pořádně rozleptat. 

Už tedy zbývá jen jediné řešení, a to dřevěné krájecí desky.

K nožům jsou šetrné, jejich náporu odolají a stejně tak se nezaleknou ani horkého hrnce nebo pánve. Musíte se o ně ale starat s láskou. S myčkou si nerozumí, musí se nechat pořádně vyschnout, ale ne příliš, aby nepopraskalo.

Údržba však není zas tak složitá, jen se musíte s prkénkem trošku sžít.

Luxusní desky s tradicí

Aby však prkénko drželo svůj tvar, perfektně vám sloužilo a příliš nenasávalo nečistoty, je třeba vybrat opravdu kvalitní kousek. 

Přesně takové nabízí výrobce Porkert, který je u nás známý především svými ikonickými mlýnky na maso, které si možná pamatujete ze spižíren svých babiček.

Krájecí desky Porkert jsou vyrobené z dubového masivu, který patří mezi nejvhodnější dřeviny pro tento účel. Jde totiž o dřevo, které je přirozeně plné tříslovin, a kvůli tomu se v něm bakteriím příliš nelíbí.

V Porkert dřevu navíc dodávají zajímavý tvar, který působí moderně a elegantně. Prkénko, stejně jako to, co na něm budete servírovat, se tak stane hvězdou každého posezení s přáteli či rodinou.

Nadčasový dojem vyzdvihují také stylová madla, která umožňují pohodlnou manipulaci. 

Ať už využijete vaše prkénko na maso, zeleninu, ovoce nebo pečivo, můžete se spolehnout na to, že vaše nože budou v bezpečí při každém jejich použití.